05 august 2006

Potensiell voldtektsmann?

Nå er det sommer og varmt, folk kler av seg og alkoholen går fortere til hodet. Da kommer ymse medier oss til unnsetning med råd til jenter om hvordan vi best unngår å bli voldtatt. En del bloggere er lei av den litt pussige ansvarsfordelinga i slike saker, og har skrevet om det. Men Mihoe lurer på hvorfor menn ikke i større grad er opptatte av /blogger om voldtekt.

I kommentarfeltet hennes treffer Ole og Jim Salabim spikern på hodet: "Det finnes enorme mengder med lidelser og urett i verden, og da er det vel mulig å forstå hvorfor menn ikke blogger om noe som i stor grad kun rammer kvinner. Eller kanskje enda viktigere, som kun kvinner går rundt og bekymrer seg for," skriver Ole. Jeg kunne like gjerne sagt: "noe som i stor grad kun gjelder menn." For det er nesten bare menn som voldtar. Hvorfor regnes voldtekt som kvinners problem, som kvinnesak? Det er et mannsproblem, enn mannssak!
Som Jim Salabim så treffende sier det: "Jeg tror at for de fleste menn er ikke “alle menn” en gruppe en naturlig definerer seg selv innunder."
Gutter og menn tenker på seg sjøl som individer, mennesker. Jenter og kvinner tenker på seg sjøl som individ, jente/kvinne. Kanskje på samme måte som farga mennesker tenker på seg sjøl som farga, mens vi hvite ikke tenker på oss sjøl som hvite, med mindre vi er i kraftig mindretall. En av grunnene til dette er jenters felles erfaringer med frykt. Vi opplever på nytt og på nytt at gutter/menn tar seg til rette på vår bekostning, samtidig som vi i større grad enn gutter er lært opp til å godta, være snille og unnskylde andres handlinger for å unnga pinlige situasjoner. Og vi får hele tida høre at vi skal passe oss, for "gutter er gutter". Passe på hva vi sier, gjør, hvordan vi kler oss, og ikke provosere, i situasjoner der vi er mer eller mindre aleine med gutter/menn. Gutter får aldri høre at de må passe på hva de sier og gjør i tilsvarende situasjoner, ingen sier "Pass på så dere ikke virker skremmende på jenter," eller "Nå i sommervarmen er det viktig å ikke drikke for mye alkohol, og unngå å gå gjennom parker og andre øde områder, du kan komme til å voldta noen". Det er på tide at gutter og menn også ser på seg sjøl som kjønn, som en del av noe mer enn seg sjøl.


"Det er ikke lett å si noe annet enn at voldtekt, det gjør man bare ikke. Og jeg forstår ikke menn som gjør det! Det er ganske enkelt ikke noe å diskutere. Mannsrollen derimot, den er det da verd å diskutere," mener atex. Dette er to sider av samme sak. Sjølsagt ligger det mye mer i mannsrollen enn å utøve fysisk makt, men det er en skummelt viktig del av den. Som Mihoe så godt sier det: "mannsrollen er fremdeles slik at vold oppleves som en løsning på maktesløshet." Det er mannsrollen og normene i samfunnet (rettsvesenet, fx,) som gjør at voldtekt er så utbredt. Samtidig som det er ei utbredt oppfatning at jenter/kvinner som gruppe blir utsatt for voldtekt, mens det er enkeltindivider blant menn som begår overgrepene.

I debatten snakkes det om "oss (som er riktig navla, fornuftige, snille gutter/menn)" og "potensielle voldtekts- forbrytere". Er det virkelig noen menn som sier "ja, jeg kan godt tenke meg/komme til å voldta noen, gjerne en venn eller (eks)kjærsten min"? Jeg trur de aller, aller fleste vil si "sjølsagt kunne jeg aldri...!" Men så skjedde det da, den gangen, da ting kom litt ut av kontroll...
Derfor tar PeterAndrej så feil når han skriver: "Jeg driter egentlig om det er kvinner eller menn som er den voldelige. Menn er nok garantert overrepresentert, uten at det spiller noen rolle for offeret." Det spiller en rolle. For offeret, som får befesta sin posisjon i forhold til menn (og sansynligvis vil bli mer forsiktig og var (sin egen) oppførsel i sin omgang med dem). For menn, som opplever at kvinner er redd dem, eller at de kan ta seg til rette uten at det får konsekvenser. Og for oss som aldri har vært utsatt for grove overgrep. For vi lærer at skulle det skje, vil det være fra en mann. Og det vil sansynligvis være en vi kjenner. Frykten setter seg i ryggmargen, blir til de små tinga vi gjør uten å tenke over det, tinga vi gjør for å ikke provosere.

Vennene mine er bra karer. Jeg tror jo ikke at de noen gang kunne ha... Men når jeg ser statistikken, når jeg vet at det alltid er noens venner og kjærester som... Så er jeg ikke helt trygg. Sjøl ikke på de jeg kjenner godt. Det ville såre dem veldig, viss de fikk vite at jeg i det hele tatt har tenkt tanken. For de ville jo aldri, aldri... Og det vet jeg jo. Men noen begår alle disse overgrepa. Bare ingen jeg kjenner?

På grunn av all den innebygde frykten i jenters og kvinners kropper, er det så viktig at gutter og menn tar diskusjonene om mannsrollen. Også de delene av den som tilsynelatende ikke angår deg.

6 Comments:

At 05 august, 2006 11:32, Anonymous Ole said...

Sitat: " Jeg kunne like gjerne sagt: "noe som i stor grad kun gjelder menn." For det er nesten bare menn som voldtar."

Det angår i størst grad voldtektsmann og offer, så dermed har vi like mange menn og kvinner. Det jeg ville få fram var at ingen gutter går rundt og bekymrer seg for å plutselig voldta en jente, mens jenter (virker det som) går rundt og bekymrer seg for å bli voldtatt. Siden jeg hverken bekymrer meg for å voldta eller bli voldtatt er ikke dette en av mine hjertesaker.

 
At 05 august, 2006 14:32, Anonymous Tiqui said...

Veldig bra innlegg, Ronja. Dette er i aller høyeste grad en mannssak. Jeg lot meg inspirere av blant annet deg og Androida på Filter til å skrive enda et innlegg i denne debatten, der jeg kaster meg inn sammen med dem som etterlyser årsaker og forebyggende arbeid.

 
At 05 august, 2006 14:47, Blogger Undre said...

Jeg har lest bloggposten og er ganske enig med deg, Ronja.

(Jeg begynner bare å lure på om vi krever for mye av menn når vi krever at de skal handle som oss i forhold til en sak de ikke opplever på samme måte som oss - dette uten at jeg er fornøyd med dagens situasjon, men det finnes mange veger til Rom, og den jeg som kvinne går, er ikke sikkert er den som passer mannen som skal dit; men å kreve at han skal komme seg til Rom vil jeg fortsette med. Skjønner du hva jeg prøver å si?)

 
At 06 august, 2006 06:15, Anonymous Anonym said...

Hei!

Nå fikk du meg til å tenke. Et veldig bra innlegg og jeg er helt enig. Voldtekt angår i aller høyeste grad menn som gruppe, det er like mye en mannesak som en kvinnesak!

Det finnes jo noen som har skjønt det, Menn mot Vold, men de er ikke mange. Og jeg husker det var en kampanje med en masse barske kjendismenn som holdt oppe skilt der det stod "ekte menn slår ikke". Det burde vært mer av sånt. Det er ikke bare menn som er gærne i huet som voldtar, det kan like gjerne være en normal mann med en dårlig holdning til damer. Slike menn hører heller på andre menn, derfor burde så absolutt flere menn engasjere seg

 
At 07 august, 2006 09:58, Blogger jokke said...

Hei tenkte på å blogge om menns ansvar da jeg så posten til Mihoe, men det falt i glemme boka hvis jeg skal være ærlig, men nå er det gjort.

 
At 22 august, 2006 16:25, Blogger Ronja said...

Takk for hyggelig respons, og unnskyld min frekkhet i å forsvinne fra nettet og ikke svare...

Skjønner hva du mener, Undre. Skjønner hva du mener også, Ole.

Jeg skreiv dette delvis i frustrasjon over at gutter tilsynelatende ikke er i stand til å se seg sjøl som en del av en gruppe i samfunnet, mens jenter stort sett er nødt til å forholde seg til det. Det er jo ikke så rart at gutter ikke ser at de er med og setter premisser, for hver enkelt opplever nok ikke at han har mye makt. Men vi kommer ingen vei viss alle bare skal bry seg om seg sjøl...

Gutter hører på gutter, så viss voldtekt og andre overgrep snakkes om dem imellom, over avisa i lunsjpausen, fx, så vil nok holdningene snike seg inn og lure i bakhodet, og terskelen for å tråkke over jenters grenser i situasjoner der grensene er uklare bli høyere. Les Tiquis gode innlegg om saken.

Heldigvis finnes det en god del kloke og oppegående menn, som Jokke. Men det får vi jo bare se når dere toner flagg, og melder ting. Det er ikke dere som dominerer "det offentlige rom", så det er desverre viktig at dere markerer dere i blant, både som motvekt og forbilder for andre gutter, og for at vi jenter ikke skal miste motet. :)

 

Legg inn en kommentar

<< Home